Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στερεί το δικαίωμα στις σπουδές. Άδικο και κοινωνικά ανάλγητο το σύστημα των μετεγγραφών φοιτητών

Στυλιος_7

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στερεί το δικαίωμα στις σπουδές. Άδικο και κοινωνικά ανάλγητο το σύστημα των μετεγγραφών φοιτητών

Ο Γιώργος Στύλιος, μαζί με 43 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύουν στη Βουλή τις αδικίες του συστήματος των μετεγγραφών των φοιτητών ΑΕΙ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε προς τον αρμόδιο Υπουργό,  νέοι  οι οποίοι  συγκέντρωσαν πολύ υψηλή μοριοδότηση σύμφωνα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που τίθενται (6-7 μόρια), δεν κατάφεραν να μετεγγραφούν. Από τα στοιχεία που πρόσφατα  έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στη δημοσιότητα, πάνω από 6 στους 10 φοιτητές δεν μετεγγράφηκαν.  Η απόρριψη των αιτήσεων αυτών καθιστά πρακτικά αδύνατη τη φοίτηση της πλειοψηφίας των αιτούντων. Για να συγκεντρώσουν οι φοιτητές τα παραπάνω μόρια, θα πρέπει να προέρχονται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες έχουν χαμηλό εισόδημα και συντηρούν επιπλέον σπίτια λόγω αδερφών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Σε άλλες περιπτώσεις, να είναι ορφανοί από γονείς ή να πάσχουν (οι ίδιοι ή τέκνα, αδέρφια ή γονείς) από πιστοποιημένη από Κ.Ε.Π.Α αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν το θέμα της υπερφορολόγησης που αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησής και έχει επιφέρει τεράστια οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικογένεια, η οποία αδυνατεί πλέον να στηρίξει οικονομικά τις σπουδές των παιδιών, ιδίως όταν αυτά σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Καταλήγοντας, ζητούν ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα των ενστάσεων των φοιτητών που συγκεντρώνουν υψηλή μοριοδότηση.

Το τεράστιο ζήτημα των μετεγγραφών των Φοιτητών  είχε αναδείξει και πέρυσι  ο κ. Στύλιος. Ο αρμόδιος Υπουργός είχε εγκρίνει τότε σε δεύτερη φάση την πλειοψηφία των αιτήσεων των αιτούντων που συγκέντρωναν τέσσερα ή περισσότερα μόρια.