«Στα προβλήματα απαντάμε με θετική ατζέντα και μετρήσιμο έργο». Άρθρο του ΥφΑΑΤ Γιώργου Στύλιου στο Πρώτο ΘΕΜΑ

Στα προβλήματα απαντάμε με θετική ατζέντα και μετρήσιμο έργο

Η πρόσφατη πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση και η συζήτηση που ακολούθησε στο Κοινοβούλιο έδωσαν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει έναν απολογισμό του έργου της σε μία περίοδο όπου είχε να αντιμετωπίσει μία παγκόσμια πανδημία και τις συνέπειές της στην οικονομία. Μία κρίση στο μεταναστευτικό και στις σχέσεις μας με την γείτονα χώρα. Μία εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση καθώς και τις επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, η κυβέρνηση κατάφερε να αποκρούσει με επιτυχία τις τουρκικές προκλήσεις σε Έβρο και Αιγαίο. Μέσω της διπλωματίας ενίσχυσε τις διεθνείς συνεργασίες της χώρας, αλλά και ενδυνάμωσε την αμυντική θωράκιση και την αποτρεπτική της ισχύ, με την αγορά νέων φρεγατών και πολεμικών αεροσκαφών. Στο μεταναστευτικό θωράκισε τα σύνορα σε Αιγαίο και Έβρο και μείωσε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Στην υγειονομική κρίση ενίσχυσε το ΕΣΥ διπλασιάζοντας τις ΜΕΘ (από τις 557 το 2019 στις 1105 το 2022), προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ( 2114 γιατροί και 797 νοσηλευτές ως μόνιμο προσωπικό και 1941 γιατροί και 8726 νοσηλευτές ως επικουρικό προσωπικό) ενώ ανέπτυξε ένα από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη.
Στην οικονομία, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση ενίσχυσε με 43 δις ευρώ τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Αύξησε τον κατώτατο μισθό 2% ενώ αναμένεται και δεύτερη αύξηση την άνοιξη. Μείωσε την ανεργία από το 17,3% του 2019 στο 13,4% το Δεκέμβριο του 2021 (για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια). Μέσα σε αυτή την κρίση οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται και οι εξαγωγές ενισχύονται. Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ με αιχμή του δόρατος το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ «κινητοποιεί» κονδύλια 80 δις ευρώ μέχρι το 2027, για να δημιουργήσει μία οικονομία σύγχρονη και ανταγωνιστική.
Στον αγροτικό τομέα, απέναντι στη προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μείωσε το αγροτικό εισόδημα ποικιλοτρόπως, αυξάνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα πρώτα δύο χρόνια έχει στηρίξει έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή. Για πρώτη φορά μετά το 2016 εφαρμόζουμε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και τους νέους αγρότες. Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ομοίως και στα λιπάσματα. Για την μείωση του ενεργειακού κόστους καλύπτουμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ενώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 καλύπτουμε το 50%. Μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων COVID, έχουν δοθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195 εκατ. έχουν διατεθεί μέσω του ΥΠΑΑΤ για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων από την πανδημία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2021 τα προγράμματα στήριξης των αγροτών από τον προϋπολογισμό, παρά το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, ανήλθαν στο 1 δις ευρώ, με την χώρα μας να κάνει ρεκόρ στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή που στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ καταφέραμε να διατηρήσουμε τα 19,3 δις ευρώ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου όταν οι υπόλοιπες χώρες έχασαν περίπου το 10% των χρημάτων που έπαιρναν.
Στα προβλήματα και στις προκλήσεις η κυβέρνηση απαντά με μετρήσιμο έργο, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση απαντά με καταστροφολογία και τοξικότητα. Το 2022 δεν είναι 2015. Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και δεν έχει ανάγκη τους επαγγελματίες της οργής και της αγανάκτησης, που ζουν πολιτικά μέσα από τη διαιώνιση των προβλημάτων. Οι πολίτες προσδοκούν λύσεις και προοπτική. Αυτό τον δρόμο ακολουθούμε με μετριοπάθεια και αποφασιστικότητα και από το έργο μας θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.