Κεντρική ομιλία Γιώργου Παπανικολάου, ευρωβουλευτή της Ν.Δ. στην Άρτα

εφημερίδα μαχητής

Πήραμε το μήνυμα της κοινωνίας

Η Ν.Δ. θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά

Στην Άρτα βρέθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου στο πλαίσιο του προγράμματος των προεκλογικών περιοδειών της ΝΔ.
Ο κ. Παπανικολάου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε συγκέντρωση της ΝΔ στην αίθουσα «Σκουφάς», ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κι ακολούθως επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, Βασίλη Ψαθά. Τον Ευρωβουλευτή και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ καλωσόρισε στα γραφεία της ΝΔ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β. Καψάλης καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας Γ. Στύλιος.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κος Παπανικολάου αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής, χαρακτηρίζοντάς τες ως τις κρισιμότερες εκλογές στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Δήλωσε ακόμη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο κρίσιμο και για την Ευρώπη, αφού «θα κρίνει την πορεία της χώρας στις βασικές της κατευθύνσεις». Αναφορικά με τον εκλογικό στόχο της ΝΔ αλλά και για τη στάση που θα κρατήσει την επόμενη μέρα για το σχηματισμό κυβέρνησης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Παπανικολάου δήλωσε πως είναι δεδομένο ότι η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση, όπως έκανε και μετά την 6η Μαΐου. Την ίδια στιγμή εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κι αν αυτό δε συμβεί «δε μας σώζει κανένα μνημόνιο, καμιά χρηματοδότηση των ξένων».
«Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε κάθε δυνατή παραχώρηση προκειμένου να δείξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι πήραμε το μήνυμα της κοινωνίας, ότι σεβόμαστε απολύτως την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και στη βάση αυτή προσπαθήσαμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο να σχηματιστεί κυβέρνηση, ακόμη και με την ανοχή τη δική μας. Ίδια είναι η θέση μας σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Πρέπει με κάθε τρόπο να υπάρξει κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα. Το πιστεύουμε βαθιά. Βλέπουμε ότι η πρότασή μας για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου έχει ανταπόκριση απ’ όλους τους χώρους.
Έχουμε καθημερινά την προσέλευση στις τάξεις του κόμματός μας και στελεχών από άλλα κόμματα, απ’ το κόμμα του κυρίου Καρατζαφέρη, απ’ τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», η κυρία Μπακογιάννη γνωρίζετε ότι είναι πλέον στις τάξεις της ΝΔ. Νομίζω ότι όλη αυτή η πρόταση που έχουμε καταθέσει την περίοδο αυτή στους συμπολίτες μας τυγχάνει αποδοχής σημαντικής και αυτό θα μας οδηγήσει στο να είμαστε το πρώτο κόμμα που θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών και ως εκ τούτου θα έχει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της νέας κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω βεβαίως ότι ο Αντώνης Σαμαράς το λέει διαρκώς, ότι θα κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση βιώσιμη και λειτουργική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κος Παπανικολάου. Δήλωσε ακόμη ότι «η ανησυχία είναι δεδομένη σε όλη την Ευρώπη», και ιδιαίτερα μετά την 6η Μαΐου «το κλίμα είναι πιο βαρύ και η ανησυχία πιο έντονη», μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό. «Οι δε συνάδελφοί μας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παντού, αυτό που μας λένε διαρκώς είναι, πάρτε τις αποφάσεις σας για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αυτό που πρέπει να καταλαβαίνουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα είναι ότι μαζί με μας στην Ευρωζώνη υπάρχουν άλλα 16 εθνικά κοινοβούλια, άλλες 16 χώρες, κοινωνίες, οι οποίες και κείνες, καλούνται να συνεισφέρουν το ποσοστό που τους αναλογεί στη συνδρομή για την παροχή της χρηματοδότησης στη χώρα μας. Κι αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό.
Όταν κανείς βγαίνει και λέει σήμερα ότι μπορούμε να παίρνουμε χρήματα χωρίς να έχουμε υποχρεώσεις και ότι μπορούμε εμείς, ενώ έχουμε δεσμεύσεις και το κράτος έχει συνέχεια, χωρίς να ενημερώσουμε τους εταίρους μας, χωρίς να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τα όποια κομβικά και κρίσιμα σημεία έχει μια συμφωνία, μονομερώς να καταγγείλουμε ή να ακυρώσουμε τις συμφωνίες μας, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι όταν κανείς το ακούει σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρεί ότι μάλλον η Ελλάδα συνειδητά οδεύει μόνη της προς τον γκρεμό χωρίς καμία δυνατότητα άλλης επιλογής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμη ότι την περίοδο αυτή η Ευρώπη πορεύεται αποφασιστικά με σκοπό την αλλαγή, που ήδη έχει ξεκινήσει, όχι μόνο απ’ την εκλογή Ολάντ, αλλά και από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην περίπτωση της Ισπανίας. «Πρώτη φορά είδαμε τα τελευταία τρία χρόνια που γίνεται η διαχείριση της κρίσης, οι Υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάζουν δια τηλεφώνου και μέσα σε τρεις ώρες για ν’ αποφασίζουν να βοηθήσουν με 100 δις. την Ισπανία. Βεβαίως από την πρώτη στιγμή όλοι έχουμε διαπιστώσει – και αυτό πλέον είναι πασιφανές – ότι και η ευρωπαϊκή οικονομία μοιάζει πολύ με το γεφύρι της Άρτας. Ενώ ξεκινάμε και λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας για να μην έχουμε ένα ντόμινο, να μην έχουμε δηλαδή άλλες χώρες να ακολουθήσουν στο πρόβλημα, αμέσως μετά πήγαμε στην Πορτογαλία, πήγαμε στην Ιρλανδία, τώρα πλέον έχουμε πάει στον πυρήνα της Ευρωζώνης, στην Ισπανία. Και η ανησυχία είναι πολύ έντονη για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Η Ιταλία έχει και εκείνη πολύ σοβαρά προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σε μια τέτοια ατμόσφαιρα δύο τινά μπορούν να συμβούν.
Ή η Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές να μπορέσει να παραμείνει στο τρένο αυτών των αλλαγών και να προσπαθήσει, με το επιχείρημα ότι πλέον είναι συστημικό το πρόβλημα, να διαπραγματευτεί αλλαγές, να μπορέσει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και να αλλάξουμε τα μέτρα εκείνα που είναι άδικα, ή τη στιγμή που όλο το σύστημα παραπαίει οι Ευρωπαίοι να πουν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μ’ αυτούς που δεν μπορούν ν’ ακολουθήσουν, προχωράμε οι υπόλοιποι και κάποιοι μένουν εκτός. Και αυτή είναι μια συζήτηση που είναι εντονότατη και στον τύπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενώ πριν από μερικούς μήνες η έξοδος μιας χώρας απ’ την Ευρωζώνη ήταν ταμπού, πλέον η αρθρογραφία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βγει μια χώρα. Αν αυτό θα γίνει ξαφνικά κι απότομα και χωρίς κάποια φιλική, αν θέλετε, διαχείριση προς τη χώρα αυτή, αν θα υπάρχει μια μετάβαση με ένα νόμισμα παράλληλο με το ευρώ και ούτω καθ’ εξής. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι κρίσιμο. Είναι κρίσιμο για τη χώρα μας πάνω απ’ όλα, είναι κρίσιμο όμως και για την Ευρώπη συνολικά και όλοι το αναμένουν με πολύ μεγάλη αγωνία».
Ο κος Παπανικολάου αναφέρθηκε και στα σενάρια πιθανής επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν είναι συνολική, με συγκεκριμένο σχεδιασμό και προοπτική. «Κι εγώ, κι οι συνομήλικοι μου, και οι μικρότεροι από μένα γεννηθήκαμε με κάποια πράγματα ως αυτονόητες παραδοχές. Γεννηθήκαμε Ευρωπαίοι, σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και δημοκρατίας. Δεν ζήσαμε τις κρίσεις των γονιών μας και των παππούδων μας. Ό, τι και να λένε, αυτή είναι η δική μου άποψη, αλλά νομίζω πλέον και κοινωνική παραδοχή, αν γυρίσουμε στο εθνικό νόμισμα θα ζήσουμε στην καλύτερη περίπτωση σκηνές κατοχής. Αν η Ελλάδα γυρίσει στο εθνικό νόμισμα, και υποτιμηθεί αυτό όπως λένε αρχικά 50% και μετά έρθουν κι άλλες υποτιμήσεις, με δεδομένο ότι δεν έχει παραγωγική βάση η χώρα, με δεδομένο ότι πρέπει να εισάγει για να λειτουργήσει –αυτό που γίνεται με τα φάρμακα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί συμβεί αν κάπου σταματήσει να υπάρχει η παροχή βασικών ειδών στο ελληνικό κράτος. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων.