Δελτίο Τύπου: Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων είναι πράξη ευθύνης.

stylios-giorgos-photo

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στύλιος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με θέμα την αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων στην Ήπειρο. Ο Βουλευτής ανέφερε ότι το Δεκέμβρη του 2014 εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. Επιχειρησιακά Προγράμματα συνολικού ποσού πάνω από 19 δις. € και ψηφίστηκε ο νόμος για τη διαχείριση του ΣΕΣ 2014-2020. Πρόκειται για χρήματα που διεκδίκησε και πέτυχε η προηγούμενη Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να ενισχύσει το αναπτυξιακό μας δυναμικό. Παράλληλα, η χώρα μας ήταν στην έκτη θέση[1] μεταξύ των 28 χωρών-μελών από πλευράς απορρόφησης των κονδυλίων ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, τονίζει ο κ. Στύλιος, τους τελευταίους μήνες, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΣΕΣ 2014-2020 με κίνδυνο την απώλεια Κοινοτικών πόρων. Ακυρώσεις και μεταθέσεις έργων, οδηγούν σε αδιέξοδο μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζομένους, που έχουν βασίσει σε αυτά τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη των επιχειρήσεών τους. Η σχεδόν μηδενική εξαγγελία νέων έργων αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία μας. Δεδομένου ότι η Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης, οι κοινοτικοί πόροι αποτελούν βασικά εργαλεία με τα οποία θα τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη. Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων είναι πράξη ευθύνης.

Ο Βουλευτής της ΝΔ καταλήγει ρωτώντας τον κ. Υπουργό:

  • Ποια είναι τα έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2014 και από αυτά χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου ανά Περιφερειακή ενότητα της Ηπείρου;
  • Από τα παραπάνω έργα ποια έχουν ολοκληρωθεί σε σχέση με το φυσικό τους αντικείμενο και ποια έχουν αποπληρωθεί;
  • Από τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε ποια φάση βρίσκονται όσον αφορά το φυσικό τους αντικείμενο και τη χρηματοδότησή τους;
  • Ποια είναι τα έργα εκείνα τα οποία προβλέπεται να μεταφερθούν στο ΣΕΣ 2014-2020;
  • Ποια είναι τα νέα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΣΕΣ 2014-2020;

[1] Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ περιόδου 2007-2013 έφθασε στο 87,97% το 2014 με τη χώρα μας να βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (73% )