Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να βγούμε από το τέλμα

portal : www.parapolitika.gr

Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θεωρεί ως βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ο νεοεκλεγείς βουλευτής Άρτας της Ν.Δ., Γ. Στύλιος, μιλώντας στη «metro». Παράλληλα, τονίζει ότι «η τροποποίηση των δυσμενών όρων του Μνημονίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από άλλα ευρωπαϊκά κράτη ως αποποίηση ευθυνών, αλλά ως προσαρμογή στα υπάρχοντα δεδομένα, με στόχο την πρόοδο».

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κουνιά

Αναδειχθήκατε για πρώτη φορά βουλευτής. Πιστεύετε ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα ψηφίζοντας νέα πρόσωπα;

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες επιβεβαιώνουν ή απορρίπτουν πολιτικές συμπεριφορές. Δίνουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στα ζητήματα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Στις πρόσφατες εκλογές συμμετείχαν και άλλα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στον Νομό Άρτας. Οι πολίτες εκτιμώ ότι ενέκριναν στο πρόσωπό μου όχι μόνο την πολιτική και την ηλικιακή ανανέωση, αλλά και την ειλικρίνεια, τη συνέπεια, την πίστη στην αλήθεια.

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τελείωσαν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Συμφωνείτε; Πιστεύετε ότι θα πετύχει η συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.;

Ο λαός ζήτησε συνεννόηση από όλους, ώστε να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική κρίση, την ύφεση. Τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι τόσο μεγάλα που απαιτούν λύσεις το συντομότερο δυνατόν. Λύσεις οι οποίες να στοχεύουν στην ανακούφιση αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και, παράλληλα, να δίνουν προοπτική στη χώρα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Κατά τη γνώμη μου, με αυτά τα κριτήρια ψήφισαν οι πολίτες. Δεν ήταν ζητούμενο να απορρίψουν ή να εγκρίνουν τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πετύχει και μπορεί να τα καταφέρει. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ασκηθεί πολιτική που διέπεται από ήθος και αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης, όμως εξίσου σημαντικό είναι η ίδια η κοινωνία να στηρίξει τις πολιτικές επιλογές της και να δώσει με ωριμότητα τον απαραίτητο χρόνο πριν κρίνει θετικά ή αρνητικά τα αποτελέσματα. Επιπλέον, απαιτείται ενότητα τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς και κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις κυβερνήσεις συνολικά.

Σας προβληματίζει η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής;

Ο λαός ζητά διέξοδο. Επιθυμεί τη συνοχή της κοινωνίας. Όταν αποτυγχάνουν τα πολιτικά κόμματα, έχουμε ενίσχυση των άκρων. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι πολιτικοί έχουν μεγαλύτερη ευθύνη. Οφείλουν να είναι ουσιαστικοί και οι πολιτικές χρειάζεται να είναι συγκεκριμένες, άμεσες και αποτελεσματικές. Τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε νέο τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και επικοινωνίας με τους πολίτες. Παράλληλα, να ενισχυθεί η αμεσότητα της επικοινωνίας μεταξύ πολίτη και πολιτικού, με κατάληξη την αποδυνάμωση των άκρων.

Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση;

Η ανανέωση των προσώπων στην κυβέρνηση ικανοποίησε το κοινωνικό σύνολο. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι η έναρξη της υλοποίησης των δεσμεύσεων και της συμφωνίας των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Όμως για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι απαιτείται χρόνος για τα αποτελέσματα και ότι το έργο δεν είναι μονόπρακτο. Η σταθερότητα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι βασική επιδίωξη για την οικονομική πρόοδο. Η τόνωση και η αύξηση της παραγωγικότητας. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι ανάγκη να μειωθούν οι δραστηριότητες του κράτους. Να παρέχει ασφάλεια, Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια.

Βλέπουμε να διαμορφώνεται στην Ε.Ε. ένα «μπλοκ» υπό τη Γερμανία ενάντια στην τροποποίηση του Μνημονίου. Τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της τροποποίησης των δυσμενών όρων του Μνημονίου. Ως ώριμη ευρωπαϊκή κοινωνία, δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη διάθεση αλλαγών ή τροποποιήσεων. Το Μνημόνιο αποτελεί ένα συγκρότημα όρων που αφορούν τη χώρα μας, ώστε να επιτευχθούν δύο στόχοι, που είναι η οικονομική στήριξη της Ελλάδας με τη μορφή δανείου, αλλά και η εξασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου. Θα έλεγε κανείς ότι δημιουργείται ένα σύστημα διασφάλισης ισορροπίας, η οποία πρέπει να είναι δυναμική και όχι στατική, άρα η τροποποίηση των δυσμενών όρων δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από άλλα ευρωπαϊκά κράτη ως αποποίηση ευθυνών, αλλά αντίθετα ως προσαρμογή στα υπάρχοντα δεδομένα, με στόχο την πρόοδο, ένα χαρακτηριστικό της ίδιας της ζωής. Με άλλα λόγια, η τροποποίηση πρέπει να χαιρετιστεί ως μέρος μιας υγιούς διαδικασίας, μετά από μια δεύτερη και πιο ώριμη ματιά και μέσα από ένα πλαίσιο με προοπτική σκληρής δουλειάς και δεδομένων των μεγάλων θυσιών που έγιναν.