Ο Γ. Στύλιος, συζητά στη Βουλή με τον Υπουργό τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ των παραγωγών της Άρτας και την ενίσχυσή τους λόγω κλιματικής αλλαγής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ο Γ. Στύλιος, συζητά στη Βουλή με τον Υπουργό τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ  των παραγωγών της Άρτας και την ενίσχυσή τους λόγω κλιματικής αλλαγής

 

Πως θα προστατεύσει η πολιτική ηγεσία το εισόδημα των παραγωγών στην Άρτα και την Ήπειρο, από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή; Υπάρχουν μελέτες για την κατασκευή αντλιοστασίων ειδικότερα στις ημιορεινές περιοχές; Πρόκειται για τα βασικά ερωτήματα, που έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό ο Γιώργος Στύλιος  στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 Ο κ. Στύλιος, αρχικά αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων για οχύρωση των αγροτών απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που δυστυχώς εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα. Στη συνέχεια τόνισε τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής: «Φέτος, σε ολόκληρη την Άρτα και την Ήπειρο παρατηρήθηκε εκτεταμένη ακαρπία στις καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και ακτινιδίων λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, υψηλών θερμοκρασιών και σημαντικότατων ελλείψεων σε θέματα υποδομών άρδευσης.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωτεχνικών, φέτος, η παραγωγή για την ελιά της Άρτας θα είναι μειωμένη κατά 50%, ενώ σε περιοχές όπου δεν υπάρχει υποδομή άρδευσης η μείωση της παραγωγής φτάνει το 70%»

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο πρόβλημα ρευστότητας του ΕΛΓΑ και τόνισε ότι είναι πλήρως πλήρως αναχρονιστικός ως προς τους ασφαλίσιμους κινδύνους. «Οι παραγωγοί περιστασιακά αποζημιώνονται, καθώς θεωρεί ότι η μειωμένη παραγωγή δεν οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα».

Απαντώντας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραδέχθηκε ότι ο κ. Στύλιος αναδεικνύει ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αναφέρθηκε στις καταβολές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στην Άρτα, ωστόσο, τόνισε: «υπάρχουν πολλές ζημιές οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως είναι η παρατεταμένη ανομβρία στην ελιά ή στα εσπεριδοειδή». Οι ζημίες αυτές μπορούν να καλυφθούν με ΠΣΕΑ εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ανταπαντώντας ο κ. Στύλιος τόνισε ότι για τον ίδιο προσωπικά αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία: «τα ζητήματα των αγροτών και των παραγωγών είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και ειδικά για την περιοχή της Άρτας, της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, διότι είναι μία περιοχή όπου η οικονομία της βασίζεται κατά βάση στην αγροτική οικονομία. Το Υπουργείο σας, αλλά και ο ΕΛΓΑ, να εργαστεί πιο γρήγορα, πιο εντατικά, πιο αποτελεσματικά διότι μας ενδιαφέρει να επιτελέσει το έργο του και να σταλούν χρήματα στους παραγωγούς, όχι για να τους καλοπιάσουμε για μικροπολιτικούς λόγους. Φημολογείται ότι υπάρχουν κατευθύνσεις από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να φτάνουν μέχρι ένα όριο οι αποζημιώσεις και όχι να εκτιμούν οι εκτιμητές την πραγματική ζημιά η οποία υφίσταται» ανέφερε ο κ. Στύλιος, ο οποίος στη συνέχεια έκανε λόγους για θέματα μικροπολιτικής στις αποζημιώσεις de minimis:

«Σύμφωνα με τα δελτία Τύπου του Υπουργείου σας, κύριε Υπουργέ, έχει δοθεί πρόσφατα μέσω de minimis καταβολή κρατικών ενισχύσεων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς, 8,2 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς καπνού, 10,2 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, ενώ προηγήθηκε χορήγηση ενισχύσεων de minimis 42 εκατομμύρια ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους. Για τα εσπεριδοειδή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.