Δελτίο Τύπου Θέμα: Ολιγωρία και έλλειψη οργάνωσης οδηγούν σε καθυστέρηση τη διαδικασία μετεγγραφής φοιτητών

Το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στη διαδικασία μετεγγραφών των φοιτητών, ανέδειξε στη Βουλή με τη μορφή επίκαιρης ερώτησης στον αρμόδιο Υπουργό ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία για έλλειψη οργάνωσης που είχε σαν αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία των αιτήσεων, παρόλο που βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου. Ο κ. Στύλιος τονίζει ότι η μεγάλη αυτή καθυστέρηση μεταφράζεται σε απώλεια χρόνου και σε οικονομικό κόστος για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ν. 4332/2015 και τα άρθρα 21 & 22, που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2015 βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές είναι το οικονομικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τα τέκνα μιας οικογένειας μικρομεσαίων δεν δικαιούνται μετεγγραφή ακόμη και αν σπουδάζουν σε δύο (2) διαφορετικές πόλεις. Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλές οικογένειες σε αδυναμία να εξασφαλίσουν τις σπουδές των παιδιών τους. Για παράδειγμα, έστω μια οικογένεια με μηνιαίο εισόδημα 1500€ και δύο τέκνα που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Βάση του νόμου, είναι σίγουρα αδύνατο να λάβει μεταγραφή το ένα από τα δύο παιδιά, παρόλο που απαιτούνται τουλάχιστον 1200€ το μήνα για να σπουδάσουν. Παράλληλα, η ολιγωρία του Υπουργείου, θα δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στους φοιτητές που τελικά θα μετεγγραφούν, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια στις εστίες, ούτε πρόβλεψη για τη σίτισή τους, αφού θα έχει παρέλθει ο χρόνος για τις σχετικές αιτήσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Στύλιος ερώτα τον αρμόδιο Υπουργό πότε θα ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές, αν θα υπάρξει πρόβλεψη για στέγαση και σίτιση των φοιτητών που θα μετεγγραφούν, καθώς και αν θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οικογένειες “με τα τρία σπίτια”;