ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: Χρεώνεται άδικα χωρίς να παρέχεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους οφειλέτες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ - ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Οι οφειλέτες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ καλούνται να πληρώσουν υπηρεσίες που δεν τους παρέχονται. Το θέμα έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Γιώργος Στύλιος. Σύμφωνα με το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, περίπου το 40% επί του συνόλου των ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών, έχει οφειλές ύψους 7.7 δις €, από ασφαλιστικές εισφορές που είναι εκτός ρύθμισης. Ειδικότερα στην Άρτα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική διότι σε ποσοστό 70% και πλέον είναι ληξιπρόθεσμοι.

Ο ΟΑΕΕ δεν παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους οφειλέτες του και κατά συνέπεια και στα μέλη των οικογενειών τους. Ωστόσο, όταν ένας ασφαλισμένος προσέρχεται για να εξοφλήσει καθυστερημένα τις εισφορές του, υποχρεούται να πληρώσει και το κόστος για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Συνεπώς, οι οφειλές προσαυξάνονται δυσβάστακτα και άδικα. Η προσαύξηση αυτή του χρέους για τον οφειλέτη, είναι ιδιαίτερα υψηλή, δεδομένου ότι οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αποτελούν το 38,5% της μηνιαίας εισφοράς του. Πρακτικά, οι ασφαλισμένοι, χρεώνονται από τον ΟΑΕΕ υπηρεσία που δεν τους παρέχεται. Επειδή μάλιστα η ασφάλιση είναι υποχρεωτική, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, αποδεικνύεται όχι και τόσο «ελεύθερος», αφού δεν έχει τη δυνατότητα επιλογής ή όχι ασφαλιστικής κάλυψης. Εφόσον το ταμείο χρεώνει την παροχή της υπηρεσίας, θα μπορούσε να καθιερωθεί η υποχρεωτική θεώρηση των βιβλιαρίων, των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό εργασίας κ. Πετρόπουλο, συνεχίζει ο κ. Στύλιος, από 1η Νοεμβρίου 2015, λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά οιουδήποτε οφειλέτη ΚΕΑΟ με ανεξόφλητες βεβαιωμένες οφειλές, μη υπαχθείσες σε καθεστώς ρύθμισης. Το γεγονός αυτό έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τους οφειλέτες ασφαλισμένους.

Καταλήγοντας ο Βουλευτής ρωτά τον κ. Υπουργό:

  • Υπάρχει σχέδιο για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των οφειλετών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και αν ναι ποιο είναι αυτό;
  • Προτίθεστε να διαγράψετε από το χρέος το ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης;