Δελτίο Τύπου ΘΕΜΑ: Την αξιοποίηση και αναβάθμιση του ΚΕΝ Άρτας, ανέδειξε ο Γιώργος Στύλιος, με ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Τόσκα.

Ο κ. Στύλιος κατά την ομιλία του ανέφερε στον κ. Υπουργό ότι το ΚΕΝ Άρτας αποτελεί το μοναδικό κέντρο κατάταξης στην Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά. Οι υποδομές του στρατοπέδου, είναι σύγχρονες και πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας για την εύκολη προσαρμογή των νεοσυλλέκτων. Ωστόσο, η επάνδρωση του στρατοπέδου με μόνιμο προσωπικό είναι πολύ χαμηλή.

 

Στη συνέχεια ο κ. Στύλιος τόνισε τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την αναβάθμιση του ΚΕΝ. Ειδικότερα: υπενθύμισε ότι με απόφαση του αειμνήστου Δημάρχου Κ. Βάγια δεν πληρώνονται δημοτικά τέλη, συνεπώς δεν έχει έξοδα. Σχετικά με τα κοινωνικά οφέλη, σύμφωνα με το νόμο που διέπει τις μεταθέσεις των μονίμων, συγκεκριμένες κατηγορίες μόνιμων στελεχών (τρίτεκνοι – πολύτεκνοι – γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες – μονογονεϊκές οικογένειες) δικαιούνται μετάθεση στην πρώτη φρουρά επιθυμίας τους.

 

Επιπλέον σε κάθε ΕΣΣΟ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου κατατάσσονται από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων πάνω από 600 νεοι στα κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Δεδομένης, λοιπόν, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, αυξάνοντας τον αριθμό των νεοσυλλέκτων σε 500 με 600 σε κάθε κατάταξη (ΕΣΣΟ).

 

Για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας του και την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την περιοχή η ενισχυμένη λειτουργία του στρατοπέδου, ο Βουλευτής Άρτας της ΝΔ επικαλέστηκε στην επιχειρηματολογία του και ερωτήσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν για το θέμα αυτό.

 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ο κ. Στύλιος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος στο Νομό, υπονοώντας πολλά και δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες στην Άρτα. Επιπλέον, ο Βουλευτής της Ν.Δ πρότεινε Κυβέρνηση, όχι μόνο να ενισχύσει με έμψυχο υλικό το στρατόπεδο, αλλά και να εκμεταλλευτεί τον υπάρχοντα εξοπλισμό, προκειμένου να το αναβαθμίσει σε ένα διακλαδικό κέντρο ή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης υγειονομικού.

 

Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος ρώτησε τον κ. Υπουργό: α) αν έχει λάβει υπόψη το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κάθε οικογένειας β) εάν έχει υπολογίσει το κόστος μετακινήσεων των οπλιτών για την κατάταξή τους και γ) και αν έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό ότι πρόσφατα έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια για εργασίες ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου.

 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Τόσκας, απαντώντας στον κ. Στύλιο ανέφερε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο η επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, της αμυντικής προσπάθειας της χώρας και ει δυνατόν να εξυπηρετούνται και οι τοπικοί πληθυσμοί. Σε καμιά περίπτωση δεν βάζουμε μόνο τις αμυντικές απαιτήσεις της χώρας, γιατί εμείς συνδυάζουμε την άμυνα της χώρας με τις κοινωνικές ανάγκες… Σας είπα και πριν ότι η φτωχοποιημένη περιοχή της Ηπείρου για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία και όλοι αυτοί οι παράγοντες θα εξεταστούν, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

 

Δυστυχώς οι τεκμηριωμένες ερωτήσεις του κ. Στύλιου δεν έλαβαν αντίστοιχα εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τον κ. Υφυπουργό. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Α. Μητρόπουλου: «Κύριε Υπουργέ, ο κ. Στύλιος μάχεται για το θέμα… Όλα τα επιχειρήματα σάς τα είπε… Σας παρακαλώ πολύ, ικανοποιήστε τον τώρα για να τελειώνουμε. Δεν υπάρχει ιδανικότερος συνδυασμός από αυτά που επικαλέστηκε».

 

Ο Γιώργος Στύλιος δήλωσε: «Το στρατόπεδο μπορεί να συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η Άρτα. Η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Με την πολιτική υποστήριξη του πρώην Υ.ΕΘ.Α κ. Αβραμόπουλου και του αρχηγού ΓΕΣ κ. Μανωλά και δικές μου παρεμβάσεις συνεχίζει τη λειτουργία του. Ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Τόσκας με την απάντησή του δείχνει ότι είναι θετικός στην ενίσχυσή του ΚΕΝ Άρτας. Περιμένουμε αποφάσεις και πράξεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας και της Κυβέρνησης. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα».