Ομιλία στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

 

 Γ. Στύλιος: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι θέμα δικαιοσύνης και ισονομίας»

 

Άρτα, 8 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου

 

Ομιλία του Γιώργου Στύλιου στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

 Γ. Στύλιος: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι θέμα δικαιοσύνης και ισονομίας»

 

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Στύλιος για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που στοχεύει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ένα ζήτημα που όπως τόνισε συνδέεται με την «Παραγωγική και την Δίκαιη Ελλάδα» που η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί.

Οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου που ενισχύουν τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και τη φορολογική δικαιοσύνη ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του βουλευτή Άρτας. Ειδικότερα η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων που δημιουργούν ένα σύστημα ελέγχων αντικειμενικό και αυτοματοποιημένο.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, η απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και η υποχρεωτική ανάρτηση από τις επιχειρήσεις των εσόδων και των εξόδων τους στο myDATA, διευκολύνουν τους ελέγχους και διευρύνουν τη φορολογική βάση.

Ο κ. Στύλιος εστίασε και στη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος από φέτος και την πλήρη κατάργησή του στα επόμενα δύο έτη που σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Το νέο σύστημα φορολόγησης δεν αφορά αγρότες, εργαζομένους με μπλοκάκι και επαγγελματίες με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Επιπλέον τόνισε πως το τεκμήριο είναι μαχητό. Ειδική αναφορά έκανε και στο μειωμένο κατά 50% τεκμήριο για όσους ασκούν επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα σε οικισμούς με έως 500 κατοίκους. Συμπληρώνοντας πως αντίστοιχες μειώσεις κατά 50% ισχύουν και για πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες. Ενώ προβλέπεται και πενταετής περίοδος χάριτος για νέους επαγγελματίες.

Στην τοποθέτησή του κ. Στύλιος σημείωσε πως για τη Νέα Δημοκρατία η φορολογική πολιτική είναι ένα εργαλείο αναπτυξιακό. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη μείωση φόρου για δαπάνες ενεργειακή αναβάθμισης και ανακαίνισης κτιρίων που εισάγει το νομοσχέδιο. Μια παρέμβαση που θα τονώσει την οικοδομή και τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Τέλος αναφέρθηκε και στο χρόνο που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε να προχωρήσει στις 11 παρεμβάσεις της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κάνοντας λόγο για την απόφαση της να συγκρουστεί με παθογένειες και με στρεβλώσεις δεκαετιών. Με ένα στόχο. Να θωρακίσει τη χώρα. Να δημιουργήσει την ισχυρή Ελλάδα.