ΑΡΤΑ η Πόλη των ΤΕΙ

εφημερίδα η γνώμη

Ερώτηση 1: Κύριε Στύλιο πήρατε μια πρωτοβουλία που αφορά τα ΤΕΙ, εξηγήστε μας γιατί;

Απάντηση: Η πρωτοβουλία μου ξεκινά από τις δύο ιδιότητές μου. Πρώτον υπηρετώ την τριτοβάθμια εκπαίδευση για πολλά χρόνια, ως καθηγητής πληροφορικής και μάλιστα τα τελευταία χρόνια είμαι προϊστάμενος στο ΤΕΙ Λευκάδας. Δεύτερον είμαι πολιτικός με αγωνία για τον τόπο μου. Θέλω να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός. Ασχολούμαι με την πολιτική γιατί ενδιαφέρομαι για τα κοινά, θέλω να παρεμβαίνω και να κάνω προτάσεις για να αλλάξουν τα πράγματα και να βελτιωθεί η ζωή μας. Δεν με εκφράζει η στασιμότητα και η μοιρολατρική αποδοχή «της κακιάς μας μοίρας». Ως επιστήμονας και ενεργός πολίτης, είμαι ανήσυχος και πιστεύω ότι μόνο με τη δράση και τη συμμετοχή όλων μπορούμε να μετατρέπουμε ακόμα και τις δύσκολες καταστάσεις σε δυνατότητα και ευκαιρία για βελτίωση.

Ερώτηση 2: Πείτε μας τι ακριβώς συμβαίνει όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα ΤΕΙ της χώρας και τι σημαίνει αυτό για το ΤΕΙ Ηπείρου.

Απάντηση: Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση για ριζικές αλλαγές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να προκύψει νέος νόμος για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Η διαβούλευση τελειώνει στις 15 Ιανουαρίου. Το ζήτημα αφορά την πόλη μας και το μέλλον των κατοίκων της και των παιδιών μας που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Είναι πιθανόν με το νέο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση και ο οποίος θα αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, να μην υπάρχει ΤΕΙ στην Άρτα. Ή να μείνει στην Άρτα μια Σχολή με 2 μικρά τμήματα και περιορισμένη δυναμική. Έχει γραφτεί στον Αθηναϊκό τύπο, πρόταση για μείωση των ΤΕΙ από 16 σε όλη τη χώρα σε 8. Θεωρείται σίγουρο ότι θα συγχωνευτούν πολλά τμήματα σε όλα τα ιδρύματα. Με τη μορφή διαρροών από το Υπουργείο γράφηκε ότι τα τμήματα που έχουν μικρή ζήτηση είτε θα κλείσουν είτε ενωθούν με άλλα που έχουν συναφές αντικείμενο. Επίσης είναι έντονη η συζήτηση ότι τμήματα της Άρτας θα μετακομίσουν σε άλλες πόλεις και μάλιστα εκτός της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ερώτηση 3: Είστε εναντίον των αλλαγών; Δεν συμφωνείτε με την ανάγκη αναμόρφωσης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας;

Απάντηση: Οι αλλαγές μας αφορούν όλους και σίγουρα οφείλουμε να δεχθούμε ότι θα επηρεάσουν και εμάς τους ίδιους. Θέλω να τονίσω ότι θεωρώ επιβεβλημένη την χωροταξική αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Η στρεβλή ανάπτυξη του παρελθόντος στηριζόμενη σε καθαρά πελατειακά κριτήρια οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Πιστεύω ότι ο διάλογος, η συζήτηση, οι υπεύθυνες και τεκμηριωμένες προτάσεις και η καλή θέληση σίγουρα θα φέρουν κάτι καλό. Η περίσταση απαιτεί να σταθούμε όλοι: οι καθηγητές και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ, οι τοπικοί φορείς, οι πολιτικοί, οι πολίτες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η Κυβέρνηση στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προτείνουν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις. Είμαι όμως δύσπιστος όσον αφορά τις προθέσεις και τη διάθεση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτούς που είναι αδύναμοι και ασθενέστεροι. Στο νόμο «Καλλικράτη» απέδειξε ότι δεν υπήρχε κοινή λογική ούτε σχέδιο. Εδώ στο νομό μας δημιουργήθηκαν δήμοι μόνο και μόνο για να κερδίσει κομματικά το ΠΑΣΟΚ. Δεν λάβανε υπόψη ότι υπήρχαν κτίρια και εγκαταστάσεις, για τα οποία ο έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ερώτηση 4: Έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το χωροταξικό σχεδιασμό των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου;

Απάντηση: Η καινούργια ημέρα όμως θα πρέπει να βρει την πόλη μας ως το κέντρο των ΤΕΙ στην Ήπειρο. Οι υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου έχουν τις δραστηριότητες εκείνες που μπορούν να εγγυηθούν την βιώσιμη ανάπτυξή τους. Η πόλη μας για να μπορέσει να σταθεί ισότιμα θα πρέπει να συγκεντρώσει την Τεχνολογική Εκπαίδευση της Ηπείρου στο Νομό μας. Το ΤΕΙ, οι καθηγητές του, το διοικητικό προσωπικό, οι φοιτητές υπεύθυνα και ρεαλιστικά σε επιστημονική βάση να προτείνουν και να δεχθούν εκείνες τις αλλαγές και τις συνενώσεις των τμημάτων που θα μετατρέψουν τη δυσκολία της περίστασης σε ευκαιρία. Θέλουμε να μείνει το ΤΕΙ στην Άρτα, να στηριχθεί και να ενισχυθεί. Οι πιθανές συνενώσεις τμημάτων να λειτουργήσουν ώστε να καταστήσουν την Άρτα κέντρο των ΤΕΙ στην Ήπειρο. Να είναι ένα δυνατό ίδρυμα με πολλούς σπουδαστές. Θέλουμε να είναι ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα που να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και οι απόφοιτοί του να μαθαίνουν ουσιαστικές γνώσεις, να μπορούν να έχουν επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και προοπτική να συνεχίσουν περαιτέρω τις σπουδές τους και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει δραστηριοποίηση όλων των τοπικών φορέων για να αποφύγουμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι θεραπευτικά. Το ΤΕΙ λειτουργεί στην Άρτα για δεύτερη δεκαετία , έχει συνδεθεί με την τοπική οικονομία και κοινωνία. Έχουν επενδυθεί δεκάδες εκατομμυρίων, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Έχει συνεισφέρει κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας στην Άρτα.

Ερώτηση 5: Είστε καθηγητής στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπάρχει προοπτική και μέλλον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας;

Απάντηση: Με υπευθυνότητα και σχεδιασμό είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στις μελλοντικές γενιές της πατρίδας μας αλλά και στην ιστορία μας και την παράδοσή μας να διαμορφώνουμε συνεχώς το πλαίσιο εκείνο ώστε η παιδεία να είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας. Τα ΑΕΙ και Τα ΤΕΙ μπορούν να έχουν την πρωτοπορία στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται τόσο στον τρόπο λειτουργίας τους όσο και στις εξελίξεις στην έρευνα και την επιστήμη. Χρειάζεται εξωστρέφεια στη εκπαίδευση. Μπορεί η Ελλάδα να είναι παγκόσμιο κέντρο που θα παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και θα προάγει τον πολιτισμό. Να εξάγουμε παιδεία, έρευνα και πολιτισμό. Για να πετύχουμε χρειάζεται σχέδιο, όραμα, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά . Να ξεφύγουμε από την απογοήτευση και τη λογική ότι δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Πιστεύω στις δυνατότητες των ελλήνων καθηγητών, των φοιτητών και γενικά του ερευνητικού και ακαδημαϊκού δυναμικού των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας μας. Μπορούν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να παρέχουν στα παιδιά μας ουσιαστική γνώση ώστε να σταδιοδρομήσουν και να πετύχουν στη ζωή τους.

Ερώτηση 6: Η πρωτοβουλία σας μπορεί να φέρει αποτελέσματα και με ποιόν τρόπο;

Απάντηση: Προσωπικά ανέλαβα την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσω και να ευαισθητοποιήσω τους αρτινούς για το συγκεκριμένο θέμα. Για το λόγο αυτό προχώρησα σε κίνηση συλλογής υπογραφών, στη δημιουργία Blog με ηλεκτρονική διεύθυνση την «http://artapolitontei.blogspot.com» και ομάδα στο Facebook με την ονομασία «Οι φίλοι του ΤΕΙ Ηπείρου – Άρτα η πόλη των ΤΕΙ στην Ήπειρο». Έχω στείλει επιστολή στους βουλευτές, το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο, το περιφερειακό συμβούλιο, τον περιφερειάρχη, τον αντι-περιφερειάρχη, το επιμελητήριο σε όλους τους φορείς ώστε να τοποθετηθούν και να καθορίσουν ο καθένας τη στάση του. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι δράσης όπως για παράδειγμα ένα ψήφισμα από κάποιο συλλογικό όργανο, μια παράσταση και συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Πρέπει όλοι να συνταχτούμε σε αυτή την προσπάθεια γιατί αφορά όλους μας. Το σίγουρο είναι ότι με δράση και θέληση μπορούμε να πετύχουμε. Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ερώτηση 6: Οι πολίτες είναι δύσπιστοι και απογοητευμένοι από τους πολιτικούς. Εσείς είστε ένας νέος πολιτικός ποια είναι η θέση σας για αυτό; Τι ζητούν οι πολίτες;

Απάντηση: Πιστεύω στον άνθρωπο και στις δυνατότητές του. Δυστυχώς η χώρα μας και η Άρτα βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Φθάσαμε εδώ από κάποιους κακούς πολιτικούς και συνδικαλιστές που διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου μας τα τελευταία 30 χρόνια. Περίσσευε ο λαϊκισμός, η αναξιοκρατία και η λογική ότι χωρίς προσπάθεια μπορείς να καταφέρεις τα πάντα αρκεί να σε υποστηρίξει κάποιος πολιτικός ή κόμμα. Τα μεγάλα λόγια περίσσευαν και οι υποσχέσεις δινόντουσαν με μεγάλη ευκολία. Είναι οι πολιτικοί που νοιάζονται μόνο για την επανεκλογή τη δική τους και την ευημερία των φίλων τους. Να διατηρήσουν και να επεκτείνουν το σύστημά τους.

Συγκρούστηκα με το κατεστημένο, το σύστημα, το νεοποτισμό και την οικογενειοκρατία. Δεν έταξα, δεν έκανα εμπόριο ελπίδας και δεν προσπάθησα να χτίσω τη δική μου εξέλιξη πάνω στα προβλήματα των συμπολιτών μου. Με αυτή τη φιλοσοφία θα συνεχίσω να πολιτεύομαι. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε νέους πολιτικούς, με νέες δυνάμεις. Οι πολίτες ζητούν ανανέωση. Ζητούν αλλαγή πολιτικής και προσώπων. Δράση τώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *