Μια ενεργητική φορολογική πολιτική για τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα

Μια ενεργητική φορολογική πολιτική για τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα

*Άρθρο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων & βουλευτή Άρτας Ν.Δ. κ. Γιώργου Στύλιου

Η ελάφρυνση από την υπέρογκη φορολογία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο νόμος «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» που ψηφίστηκε στα τέλη Μαΐου, αποτελεί έμπρακτη εκπλήρωση της, αφού μειώνει κατά 50% το φόρο για τα προερχόμενα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εισοδήματα των επαγγελματιών αγροτών.

Με απαραίτητη προϋπόθεση αυτοί να είναι μέλη συνεταιρισμών, συνεργατικών σχημάτων ή να λειτουργούν υπό την ομπρέλα της συμβολαιακής γεωργίας. Κοινώς να έχουν συνάψει σύμβαση με συγκεκριμένη επιχείρηση για την απορρόφηση των προϊόντων τους. Επιπλέον, θα πρέπει να διαθέτουν στον συνεταιρισμό ή στην επιχείρηση αγοραστή των προϊόντων τους, ποσότητες ίσες ή μεγαλύτερες του 75% της παραγωγής τους. 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ωφέλειας για έναν μέσο επαγγελματία αγρότη, αρκεί το παράδειγμα ενός παραγωγού με καλλιέργεια 50 στρεμμάτων. Αν λαμβάνει από το συνεταιρισμό ή από την επιχείρηση που αγοράζει τα προϊόντα του, ένα μικτό εισόδημα 50.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση από αυτό των λειτουργικών εξόδων του π.χ. 20.000 ευρώ για λιπάσματα κ.α., το φορολογητέο εισόδημα του είναι 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, για τα πρώτα 8.650 ευρώ του εισοδήματός του απαλλάσσονταν από φόρο. Ωστόσο για το υπόλοιπο εισόδημα του έως 10.000 ευρώ, καλούνταν να καταβάλει φόρο 121 ευρώ. Στα επόμενα 10.000 ευρώ, με φόρο 22%, 2.200 ευρώ, και για τα επόμενα 10.000 ευρώ, που η φορολογική κλίμακα έφτανε στο 28%, 2.800. Κατέβαλε, λοιπόν, συνολικά φόρο εισοδήματος 5.121 ευρώ

Με το νέο πλαίσιο, το φορολογητέο εισόδημα του μειώνεται κατά 50%, στα 15.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα πρώτα 8.650 ευρώ δεν φορολογούνται. Στο υπόλοιπο εισόδημα του μέχρι τις 10.000 ευρώ, ο φόρος είναι 121 ευρώ και στα επόμενα 5.000 ευρώ, ο φόρος είναι 22%, δηλαδή 1.100 ευρώ. Διαμορφώνοντας το νέο φόρο εισοδήματος στα 1.221 ευρώ. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος παραγωγός θα πληρώσει 3.900 ευρώ λιγότερα, δηλαδή χαμηλότερο φόρο κατά 76,16% σε σχέση με πριν.

Αξίζει να τονιστεί πως με αυτούς τους ευνοϊκούς συντελεστές φορολόγησης η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιμετωπίζει τόσο την αδήλωτη διακίνηση προϊόντων όσο και την φοροδιαφυγή. Μιας και αυτοί οι συντελεστές στερούν οποιοδήποτε όφελος μπορούσε να προκύψει για τους παραγωγούς από την απόκρυψη κερδών. 

Αποδεικνύοντας πως η μείωση της φορολογίας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, προσφέρει απτά οφέλη για τα δημόσια οικονομικά και για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Μειώνοντας τους συντελεστές φορολόγησης κατά 50%, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκφράζει απόλυτα αυτή φιλοσοφία, βοηθώντας ουσιαστικά τους Έλληνες παραγωγούς. Εκπληρώνοντας το βασικό μας μέλημα της πολιτικής μας, έτσι όπως το διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το να είμαστε πάντα δίπλα στους παραγωγούς μας.