Ο Γιώργος Στύλιος παρευρέθηκε στην κινητοποίηση στη γέφυρα Αννίνου

εφημερίδα μαχητής άρτας

Δυναμική κινητοποίηση στη γέφυρα Αννίνου

Ο κ. Στύλιος παρευρέθηκε στην κινητοποίηση στη γέφυρα Αννίνου και δήλωσε τη συμπαράστασή του στους συγκεντρωμένους πολίτες επισημαίνοντας ότι το κόστος της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να υπολογιστεί και δεν υπολογίζεται και τονίζοντας πως η πολιτεία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο ρόλο της.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλους συνανθρώπους μας» δήλωσαν οι συγκεντρωμένοι πολίτες
Για απαράδεκτη και εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων έκαναν λόγο οι φορείς που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στη γέφυρα του Άννινου ποταμού στο εθνικό δίκτυο μεταξύ Μενιδίου και Κομποτίου, ζητώντας επιτακτικά άμεσες παρεμβάσεις, όπως τη διαπλάτυνση της γέφυρας και την αντικατάσταση του ολισθηρού οδοστρώματος.
Με μαύρες σημαίες, τρισάγιο στους νεκρούς, μοίρασμα κεριών στον κόσμο που συγκεντρώθηκε και συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας, πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη κινητοποίηση. Από νωρίς φορείς, σύλλογοι, απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο αυτό, όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ συνάνθρωποί μας, με πιο πρόσφατο το θανατηφόρο ατύχημα την παραμονή της πρωτοχρονιάς, έχουν τραυματιστεί σοβαρά 14 άτομα και έχουν γίνει πάνω από 70 εκτροπές οχημάτων, που υπέστησαν υλικές ζημιές.
Όπως ανέφεραν και μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα η συγκεκριμένη γέφυρα κατασκευάσθηκε το 1963 για να εξυπηρετήσει τις τότε ανάγκες κυκλοφορίας. Το πλάτος του οδοστρώματος της γέφυρας είναι 6,5 μέτρα, ενώ του υπόλοιπου δρόμου 9,5 μέτρα, δηλαδή κατά 3 μέτρα στενότερη. Μάλιστα το 1998 οι υπηρεσίες που ήταν υπεύθυνες για τη συντήρηση και τη βελτίωση του εθνικού δικτύου, προέβησαν στην απαλλοτρίωση διπλανών ιδιοκτησιών.
Οι δικαιούχοι έχουν πληρωθεί, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο σημείο, παρόλο που και από το 2007 υπάρχει έτοιμη μελέτη από την ΔΕΚΕ, προϋπολογισμού 880.000 ευρώ για εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή η καθυστέρηση των αρμόδιων υπηρεσιών, που είχαν και έχουν την ευθύνη διαπλάτυνσή της, έκαναν την εν λόγω γέφυρα, το πιο επικίνδυνο σημείο του Εθνικού οδικού δικτύου Αντιρρίου –Ιωαννίνων.
«Ας σταματήσουν να δηλώνουν Δημόσια ότι η Ιόνια Οδός, όταν θα γίνει και αν θα γίνει, θα μας λύσει το πρόβλημα, ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας», επεσήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Γιάννης Μπουραντάς. Ταυτόχρονα ο κ. Μπουραντάς δήλωσε πως αν εντός του μηνός δεν εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Ηπείρου και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυση του προβλήματος θα πραγματοποιηθούν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. «Απ’ αυτό το σημείο περνάμε και δεν κινδυνεύουμε μόνο εμείς, διέρχονται οχήματα από τους νομούς Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και από την Αλβανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και όλων όσων από τη Δυτική Ελλάδα θέλουν να κινηθούν στην Εγνατία Οδό», είπε μεταξύ άλλων.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλους συνανθρώπους μας», τόνισε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Συκούλας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Γιάννης Καλαμπούκης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της γέφυρας επεσήμανε ότι απαιτείται να γίνει άμεσα η τοποθέτηση αντιολισθητικού ασφαλτικού τάπητα στο συγκεκριμένο σημείο, η τοποθέτηση οριζόντιας και κατακόρυφης οδικής σήμανσης, που να προειδοποιεί έγκαιρα για τη μεγάλη επικινδυνότητα, αλλά και η τοποθέτηση καινούριων προστατευτικών συστημάτων, καθόσον αυτά που μέχρι τώρα υπήρχαν, έχουν εντελώς καταστραφεί, από τα συνεχή τροχαία ατυχήματα.
«Ρίχνοντας μια ματιά μπορείτε να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται τόσο τα κάγκελα της γέφυρας, όσο και οι προστατευτικές μπάρες του δρόμου, αλλά και οι ρυθμιστικές πινακίδες, που είναι πεσμένες στα διπλανά χαντάκια. Μπορείτε, επίσης, να δείτε τα δεκάδες εξαρτήματα οχημάτων που είναι διάσπαρτα δεξιά και αριστερά του δρόμου, εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων», είπε μεταξύ άλλων ο κος Καλαμπούκης.
«Θύμα» του σημείου αυτού υπήρξε και ο Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Μενιδίου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Γιώργος Γεροκόμος, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε πως ο δρόμος αυτός για χρόνια ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλη τη Δυτική Ελλάδα. «Είναι ντροπή, είναι κρίμα να σκοτώνεται άδικα τόσος κόσμος», υπογράμμισε.
Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Στάθης Γιαννούλης, συνεχάρη όλους τους ανθρώπους που παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση αλλά και τους εμπνευστές της διαμαρτυρίας. «Είναι πολύ σημαντικό να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες όταν βλέπουμε ότι δεν δίνονται λύσεις σε σοβαρά προβλήματα, όπως η διαπλάτυνση ή η κατασκευή αυτής της γέφυρας, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο την τελευταία τριετία οκτώ ανθρώπων σε ένα σύνολο 70 ατυχημάτων που έγιναν εδώ», είπε ο κος Γιαννούλης. «Ως πρώην Δήμαρχος Κομποτίου είχα αναλάβει πρωτοβουλίες, είχαμε έναν αγώνα για τη διαπλάτυνση αυτής της γέφυρας, και το αποτέλεσμα δεν ήρθε ποτέ. Παρόλο που είχε εγγραφεί μία πίστωση 880.000 ευρώ για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας στο σημείο αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Γιαννούλης εκφράζοντας την ίδια στιγμή την πίστη του ότι η Αιρετή Περιφέρεια, στις αρμοδιότητες της οποίας είναι ο δρόμος αυτός, θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ούτως ώστε να αποφευχθούν νέα ατυχήματα. Ακόμη ανάφερε ότι και στην είσοδο του Κομποτίου υπάρχει ένα ακόμη επικίνδυνο σημείο όπου κάθε χρόνο θρηνούνται θύματα, και πως έχει ετοιμάσει έναν φάκελο για την Περιφέρεια και για τα δύο αυτά σημεία.
Εκ μέρους του κου Ψαθά (που έπρεπε να παραβρεθεί στην πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Αμβρακικού -ΑΝΑΣΑ-, στην Αμφιλοχία), ο Π.Σ. Γ. Παπαγιάννης διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να δοθεί προσωρινή λύση και πως θα υπάρξει σχετική πίστωση για γα γίνει νέα γέφυρα.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου Γιάννης Παπαγιάννης (Θεοδώριανα), ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας Μάρκος Βασίλας, ο Πολιτευτής της ΝΔ στο Ν. Άρτας Γιώργος Στύλιος. Επίσης παραβρέθηκαν και στήριξαν την κινητοποίηση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομποτίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μενιδίου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Συκούλας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλάδων, ο Σύλλογος Φίλων Παλαιού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κομποτίου, ο Σύλλογος Γυναικών Κομποτίου, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Άρτας, ο Σύλλογος Ραδιοταξί Άρτας, ο Σύλλογος Χειρ. Μ.Ε. Άρτας, ο Σύλλογος Επαγγ. Κατ/ρχών Μενιδίου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Μενιδίου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μενιδίου και τα 15μελή Συμβούλια μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου Κομποτίου.
Ο κ. Στύλιος δήλωσε τη συμπαράστασή του στους συγκεντρωμένους πολίτες επισημαίνοντας ότι το κόστος της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να υπολογιστεί και δεν υπολογίζεται και τονίζοντας πως η πολιτεία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο ρόλο της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *