Συνέντευξη στο Ηπειρώτικο Βήμα

εφημερίδα  ηπειρώτικο βήμα

 Η Άρτα έχει μείνει αρκετά πίσω – Η Ν.Δ. είναι κόμμα ευθύνης

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη» διαμηνύει με συνέντευξή του στο Ηπειρώτικο Βήμα ο Γιώργος Στύλιος. Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Άρτα, τονίζει ότι η περιοχή έχει μείνει αρκετά πίσω από πλευράς ανάπτυξης και καταθέτει τις προτάσεις του για το πως θα πρέπει να προωθηθούν διάφορες πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει προοπτική στο μέλλον.

Ο κ. Στύλιος αναφέρει ότι οι συμπολίτες μας ζητούν λίγα και καθαρά λόγια και θέλουν περισσότερη δράση και αποτελέσματα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν είναι όλα τα κόμματα το ίδιο και, αφού σημειώνει πως η Ν.Δ. είναι κόμμα ευθύνης, συμπληρώνει:«Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας και το καλό των ελλήνων».
-Τι νοιώθει ένας νέος πολιτικός και πολιτευτής όταν συναντά ψηφοφόρους που δεν αντέχουν άλλο από τα μέτρα;
«Συναντώ και βλέπω γύρω μου ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν πολλά και μάλιστα τις περισσότερες φορές, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά που τους ζητούνται. Δυστυχώς οι συμπολίτες μου είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για τα λάθη και τις παραλήψεις άλλων. Αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της ευθύνης που καλούνται οι νέοι πολιτικοί να σηκώσουν στους ώμους τους. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη, διότι κοστίζουν πολύ σε αυτούς που έχουν τις λιγότερες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Οι νέοι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν σκληρά και να είναι αποτελεσματικοί. Απαιτείται αφοσίωση στο έργο που θα αναλάβει σήμερα ένας νέος πολιτικός. Γνωρίζω ότι οι αποφάσεις που παίρνονται επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και τη ζωή των συμπολιτών μου. Σύμμαχος των νέων πολιτικών σε αυτή την πορεία δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την αλήθεια, την ειλικρίνεια, τον καθαρό λόγο και την συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια. Σε κάθε μου επικοινωνία με συμπολίτες που δεν αντέχουν άλλο από τα μέτρα γίνονται πιο έντονα τα συναισθήματα προσφοράς και ευθύνης».

-Τι σας λένε οι πολίτες στις περιοδείες σας; Υπάρχει οργή για το πολιτικό σύστημα;
«Οι συμπολίτες μας ανησυχούν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Ανησυχούν όχι για το μέλλον γενικά αλλά για την επόμενη μέρα. Δυστυχώς οι πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι απογοητευμένοι. Δεν ελπίζουν ότι μπορεί στο άμεσο μέλλον να αλλάξει η πορεία της χώρας προς το καλύτερο. Επιρρίπτουν τις ευθύνες στους πολιτικούς. Συμφωνούν ότι η νοοτροπία που έφερε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά κατέστρεψε τη χώρα. Ξέρουν όλοι ότι η λογική της λιγότερης προσπάθειας και της αδιαφορίας έφερε τη χώρα μας στη σημερινή της κατάσταση. Ομολογούν ότι έχει καταστραφεί η παραγωγική βάση. Ειδικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν ζήσει πάνω τους την κοροϊδία με τις ψεύτικες αποζημιώσεις. Δυστυχώς κάποιοι κατά το παρελθόν κάνανε ψηφοθηρία εκμεταλλευόμενοι τους αγρότες της Άρτας. Τους δώσανε λίγα και αυτοί πήραν πάρα πολλά.

-Άρα, υπάρχει καταδίκη του πολιτικού συστήματος, απ’ ότι καταλαβαίνω.
«Οι συμπολίτες μας τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους τις εκφράζουν με έντονο τρόπο και με οργή. Καταδικάζουν το πολιτικό σύστημα, ειδικά τους παλιούς πολιτικούς, την οικογενειοκρατία και αμφισβητούν τις προθέσεις όλων των πολιτικών. Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί και μάλιστα νέοι οι οποίοι ακόμα και σήμερα μπαίνουν στην πολιτική από συμφέρον και μόνον. Θέλω να πιστεύω ότι η αγανάκτηση των συμπολιτών μας θα απομονώσει αυτούς τους πολιτικούς. Οι συμπολίτες μας ζητούν λίγα και καθαρά λόγια. Θέλουν περισσότερη δράση και αποτελέσματα».

****«Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα ευθύνης»

-Γιατί να πιστέψει κάποιος εσάς τη Ν.Δ. και να μην γενικεύσει την κριτική του και να επικρατήσει, η λογική «όλοι ίδιοι είστε».
«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος από την αρχή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟ το 2009. Δυστυχώς για όλους μας  όλες του οι προβλέψεις, για την οικονομία και το μνημόνιο επιβεβαιώθηκαν. Το ΠΑΣΟΚ με τις λανθασμένες επιλογές του μας οδήγησε ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν σε δύο σχέδια που παρουσιάστηκαν στο Ζάππειο Ι και στο Ζάππειο ΙΙ. Ποτέ ξανά στο παρελθόν αντιπολίτευση δεν διατύπωσε τόσο σαφής και συγκεκριμένες λύσεις. Τότε κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία. Τα ΜΜΕ αμφισβητούσαν κάθε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Πριν από λίγους μήνες ζητούσαν από τον Αντώνη Σαμαρά να μπει στην κυβέρνηση και να βοηθήσει. Η Νέα δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς το έπραξαν διότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δεν είμαστε όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Δεν είναι όλα τα κόμματα το ίδιο. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας και το καλό των ελλήνων. Οι πολιτικοί χρειάζονται την κριτική διότι είναι εκτεθειμένοι στον κόσμο. Γνωρίζω ότι πρέπει να λειτουργούν ανοικτά, δημόσια και όλα να είναι στο φως».

-Μήπως και εσείς ως ΝΔ τους τάζεται λαγούς με πετραχήλια και δίνετε υποσχέσεις που ενδεχομένως δεν θα τηρήσετε;
«Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα ευθύνης. Λειτουργεί με γνώμονα το μέλλον των επόμενων γενιών και όχι με βάση τις επόμενες εκλογές. Το έχει αποδείξει στην πράξη με τη συνεπή και υπεύθυνη στάση, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια στις δυσκολότερες συνθήκες που βρέθηκε η χώρα. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πολύ συγκεκριμένος σε ότι προτείνει. Ποτέ μέχρι τώρα αντιπολίτευση δεν είχε καταθέσει κοστολογημένη πρόταση για την οικονομία. Ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία έχουν θέσει κόκκινες γραμμές, ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και να μην καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα».

-Ο εκπρόσωπος της  ΝΔ δηλώνει ότι το κόμμα σας στηρίζει απόλυτα την αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Την ίδια στιγμή, όμως στη Βουλή οι βουλευτές σας ασκούν σκληρή  κριτική σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες, (περικοπή συντάξεων- αποφυλάκιση κρατουμένων). Βλέπετε αντίφαση λόγων και έργων;
«Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για να ολοκληρώσει το πολύ συγκεκριμένο έργο που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Όταν ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει πρέπει να εκφραστεί ο ελληνικός λαός μέσα από τις εθνικές εκλογές. Υπάρχουν ευθύνες τις οποίες ο λαός θέλει να αποδώσει. Βέβαια υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν έστω και την τελευταία στιγμή να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση. Δεν πέρασε η προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης να αλλάξει όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις Ανεξάρτητες Αρχές και να επιλέξει από τη σημερινή Βουλή τα μέλη τους για τα επόμενα έξι χρόνια. Η υπουργός παιδείας με δηλώσεις της θέλει να παραμείνει στη θέση της, όταν ακόμα και σήμερα δεν έχουν πάρει οι μαθητές όλα τα βιβλία τους. Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ είναι κολλημένοι στις καρέκλες τους και έχουν ξεκοπεί από την κοινωνία. Δεν πάει άλλο».
-Θα έχουμε εκλογές πριν από το Πάσχα, ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου;
«Γνωρίζω και εγώ όπως και όλοι μας ότι υπάρχει δέσμευση όταν ολοκληρωθεί η αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου, θα προκηρυχτούν εκλογές. Επιβάλλεται να υπάρξει συνέπεια λόγων και πράξεων».
-Δεν υπάρχουν περιθώρια για παράταση της θητείας της κυβέρνησης;
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για παράτασης της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Μια κυβέρνηση με πενήντα υπουργούς δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει».

-Πολλοί πάντως θεωρούν ότι κανείς από τους τρεις εταίρους της δεν τη στηρίζει με θέρμη. Ο ΛΑΟΣ είναι έτοιμος να αποχωρήσει και θέτει όρους, το ΠΑΣΟΚ είναι αδύναμος υποστηρικτής της γιατί ταλανίζεται από τη δελφινομαχία και η ΝΔ κάνει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Μπορεί να υπάρξει έτσι κυβερνητική συνοχή;
«Ο τόπος χρειάζεται υπεύθυνη ηγεσία και καθαρές λύσεις. Σήμερα έχουμε ανάγκη από σταθερότητα και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική. Η ερώτησή σας επαληθεύει το γεγονός ότι χρειάζεται με την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής να προχωρήσουμε σε εκλογές».

***«Ο λαός θα δώσει καθαρή πλειοψηφία»
– Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει; Έχει αφήσει πίσω τους λαϊκισμούς και τις φοβίες του παρελθόντος;
«Η στάση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια είναι η εγγύηση για το τι μπορεί να περιμένει κάποιος από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σαφή δείγματα για τον τρόπο που θα λειτουργήσει ως αυριανός πρωθυπουργός της χώρας. Με νέα πρόσωπα που είναι αποφασισμένα εργαστούν και πιστεύουν στις δυνατότητες του Αντώνη Σαμαρά και νοιάζονται για τους συμπολίτες μας και την Ελλάδα οφείλουμε να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και να τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι ένας καλός πρωθυπουργός και ότι η Νέα δημοκρατία θα κυβερνήσει για αρκετά χρόνια. Με σχέδιο και στρατηγική θα εργαστεί για να ξεπεράσουμε την κρίση».

-Σε περίπτωση που επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις και δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η ΝΔ προτιμά να συνεργασθεί με το ΠΑΣΟΚ  το ΛΑΟΣ ή κάποιο από τα κόμματα της αριστεράς; Ο Λουκάς Παπαδήμος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο;
«Ο ελληνικός λαός ζητά λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα του. Θέλει να σταματήσει η κατηφόρα που έχει πάρει η χώρα και να ξεπεράσουμε την κρίση. Μια σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με καθαρή πλειοψηφία μπορεί να τα καταφέρει. Θα το αποδείξει ο ελληνικός λαός με την υπερψήφιση του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας στις ερχόμενες εκλογές».

****«Η Αρτα έχει δυνατότητες»
-Πείτε μου τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα στο νομό Άρτας, ώστε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να υπάρξει βελτίωση των δεικτών σε ανεργία, απασχόληση, κατά κεφαλήν εισόδημα, κ.α.
«Η Άρτα έχει μείνει αρκετά πίσω. Χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες και δράσεις σε πολλά επίπεδα. Είναι ο πιο παραμελημένος νομός της Ηπείρου. Έχω ξεκινήσει από πέρυσι μια προσπάθεια ενόψει του επερχόμενου «Καλλικράτη» στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συγκεντρωθούν τουλάχιστον όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα. Οι αγρότες δεν μπορούν να τα καταφέρουν χρειάζεται να ανοίξουμε νέες συνεργασίες για να διαθέσουμε τα προϊόντα μας. Οι παραγωγοί πρέπει να στηριχθούν ώστε τα εσπεριδοειδή να διατεθούν σε νέες αγορές. Η Ρωσία και οι βόρειες χώρες αποτελούν μια μεγάλη και καλή διέξοδο. Οφείλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία προϊόντων με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Η Άρτα είναι νομός που βασίζεται στην κτηνοτροφία. Πρέπει να προχωρήσουμε στην πιστοποίηση των προϊόντων μας για παράδειγμα να δώσουμε όνομα όπως αρνάκι Τζουμέρκων ή Ηπειρώτικο και να επενδύσουμε στην ποιότητα. Η προσπάθεια πρέπει να είναι να πετύχουμε υψηλές τιμές με προϊόντα τύπου «μπουτίκ» τα οποία θα είναι μοναδικά. Τα βασικά έργα υποδομής είναι απαραίτητα για είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη η πρόσβαση στα ορεινά. Ο παραλίμνιος δρόμος είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Η Άρτα έχει δυνατότητες να γίνει το διακομιστικό κέντρο της Ηπείρου χρειάζεται βιοτεχνικό πάρκο και ειδικά κίνητρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Με ταυτόχρονα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Χρειαζόμαστε ένα σφαγείο, δεν μπορεί οι κτηνοτρόφοι να μετακινούνται σε γειτονικούς νομούς, έτσι θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Η πόλη της Άρτας ασφυκτιά. Δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης. Είναι από τις λίγες πόλεις που δεν υπάρχει διοικητήριο.
-Ποιο είναι το αισιόδοξο μήνυμα;
«Η περιοχή μας έχει δυνατότητες τις οποίες με συνέπεια και σχέδιο πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες ώστε να βελτιωθεί το εισόδημα των Αρτινών, να τονωθεί η απασχόληση, να αναζωογονήσουμε τα χωριά μας, να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας. Με πίστη, συνεργασία και γνώση είμαι αποφασισμένος να προσπαθήσω να ανεβάσουμε την Άρτα και τους αρτινούς ψηλά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *